4. února 1994 – První vysílání komerční stanice TV Nova

Televize Nova dnes slaví 26. výročí. Pod vedením Vladimíra Železného se poprvé objevila na obrazovkách jako první soukromá televizní stanice v České republice. Počáteční vysílání proběhlo v 7 hodin večer s živým přenosem z pražského Národního muzea. Stanice Nova je dodnes jednou z nejsledovanějších televizí u nás.

Nová stanice ze začátku neměla zrovna nejlepší vztah s veřejnoprávní Českou televizí. Neshody byly převážně zapříčiněny odmítnutím generálního ředitele Vladimíra Železného, který se dříve ucházel o post ředitele ČT. Dříve Česká nezávislá televizní společnost (ČNTS) vlastnila veškerá autorská práva, která se především vztahovala na moderátory, redaktory a pořady. Železný tenhle problém vyřešil přejmenováním pořadů, a většinu moderátorů si časem získal zpátky.

První pořady byly Televizní noviny (také pod zkratkou TN), Sportovní noviny a Počasí. Mezi počátečními moderátory se objevil Rey Koranteng, který dříve uváděl počasí a Lucie Borhyová, která v televizi figurovala jako redaktorka. Oba nyní představují hlavní tváře TV Nova. O několik let později stanice představila sesterské kanály – Nova Cinema, Nova Gold, Nova 2, Nova Sport 1 a 2, Nova Action a Nova International.

Televize Nova vysílá nepřetržitě. Kromě vysílání Televizních novin čtyřikrát denně stanice také aktuálně nabízí zpravodajské pořady Počasí, Víkend, Doprava, Snídaně s Novou a další. Televizní noviny existují i ve webové formě s adresou tn.cz. Zde hraje významnou roli internetové zpravodajství pod názvem Nova News. Mezi nejpopulárnější zábavné pořady kanálu patří například Ulice, Specialisté, Výměna manželek či Ordinace v růžové zahradě 2. Poslední jmenovaný se nicméně již chýlí ke konci. V loňském roce totiž Nova oznámila, že po 15 letech tento pořad končí.

Přidat komentář